Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Samu naplója
RSS csatorna E-mail küldése
Kezdőlap
Naptár ikon
Naptár ikon
Kecskemét: 5 C°
max 13 C°, min 5 C°

7.56 km/hDéli szél, gyengén felhős
Aktuális Híradó
MTVA műsorkészítő
Kezdőlap » Kultúra

Olasz naiv festő kiállítása

| Feltöltve:
A Bács-Kiskun Megyei Múzeumi Szervezet tisztelettel meghívja Önt és kedves családját a Magyar Naiv Művészek Múzeumába (Kecskemét, Gáspár András u. 11) június 21-én csütörtökön 17 órára GUIDO VEDOVATO olasz naiv festő kiállításának megnyitójára. A kiállítás 2012. augusztus 30-ig tekinthető meg keddtől szombatig 10-17 óráig.
     

Az olasz Alpokban élő Guido Vedovato nem részesült művészeti képzésben. Az 1970-es évek óta fest, munkáit a világ számos múzeumában és galériájában megcsodálhatták már Amerikától Európán át egészen a Távol-Keletig, de egyedülálló alkotásaival egy rövid budapesti bemutatkozás után most ismerkedhet meg a magyar közönség.

       

Vedovato karakteres, egyedi stílusú alkotásai azonnal ámulatba ejtik a látogatót. A színes, intenzív, élettel teli festményeket könnyű befogadni. Festményei mindig apró történeteket mesélnek el. Segítségükkel az olasz Alpok mindennapjaiba leshetünk be, ahol a helyiek élik csendes, archaikus életüket. Az éj leszálltával viszont egy varázslatos fantáziavilág bontakozik ki: titokzatos állatok bújnak elő nappali rejtekeikből, s bölcsen szemlélődve, néma méltósággal uralják a vidéket. Vedovato tudatosan törekszik az egyszerűségre, az ősi technikák és látásmód továbbvitelére. Az egyiptomi művészet látásmódját idéző, teret kiforgató eseményei megváltoztatják az ábrázolt világ, s benne a lények, tárgyak arányait, eltolja és összekeveri a megszokott térbeli méreteket, így nézőit elveszejti bűvös világa mélyén.

       

Bár a művész saját élményanyagából merít, a képek nem öncélúak, üzenetük univerzális jellegű: a tradíciók ápolására és a múlt tiszteletére hívják fel a figyelmet, és az olasz Alpok világából mutatnak sajátos látásmódú ízelítőt.