Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Samu naplója
RSS csatorna E-mail küldése
Kezdőlap
Naptár ikon
Naptár ikon
Kecskemét: 1 C°
max 4 C°, min -1 C°

12.96 km/hÉ/ÉNY-i szél, pára
Aktuális Híradó
MTVA műsorkészítő
Kezdőlap » Kecskemét

Hamarosan Siketek Világnapja Kecskeméten

| Feltöltve:
Szeptember 24-én tartják a Siketek Világnapját Kecskeméten a Malom Központban. A rendezvényen Weisz Fanni siket szépségkirálynő is jelen lesz, aki spanyolországi útját mondta le a kecskeméti felkérés miatt. A Siketek Világnapjának kecskeméti rendezvényét csütörtökön délután jelentették be a SINOSZ Bács-Kiskun Megyei Szervezetének irodájában.

A Siketek Nemzetközi Szövetségének döntése alapján 1958 óta ünnepelik a Siketek Világnapját. Kecskeméten egy héttel korábban tartják meg az idei rendezvényt. Csányi József siketnek született és születésétől kezdve komoly problémákba ütközött, a hallás hiánya miatt, kezdve azzal, hogy szüleivel sem tudott kommunikálni, majd a továbbtanulásnál is akadályokba ütközött.  

„Az az igazság, hogy aki siket, annak a környezetének, édesanyjának, édesapjának meg kellene tanulnia jelnyelven kommunikálni. Például az iskolában is az volt a szabály, hogy nem lehetett a kezüket felemelni, orális oktatás volt. Eleve a tanároknak tudniuk kellett volna jelelniük, azért, hogy a siketeknek az Ő nyelvükön átadják a tananyagot, hogy tudjanak tanulni ugyan úgy, mint a többi ember.” - fogalmazott Csányi József.

A bevásárlóközpontban zajló rendezvénynek pont az lesz az egyik lényeges pontja, hogy a halló emberek megismerhessék siket társaikat. Ezen a napon a hallók információt kapnak a siketekről, a jelnyelvről, de lesznek műsorok is, amelyeket elsősorban siket előadók szolgáltatnak, de a halló közönség számára is élmény lesz.

„Például Weisz Fanni is itt lesz, aki végül el tud jönni. Tegnap volt a TV2-n egy interjú az Aktív című műsorban, ahol elmondta, hogy nem fog elutazni Spanyolországba, ehelyett Ő eljön a kecskeméti világnapra. Ezt a rendezvényt választotta, hogy a sorstársaival lehessen.” - fogalmazott Lehőcz Jánosné.

Így, ha tehetik ne felejtsék el, hogy szeptember 24-én megismerhetik a siket emberek gazdag lelkivilágát, illetve ha szerencsések egy szépségkirálynővel is összefuthatnak.