Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Samu naplója
RSS csatorna E-mail küldése
Kezdőlap
Naptár ikon
Naptár ikon
Kecskemét: 5 C°
max 8 C°, min 0 C°

3.6 km/hDéli szél, közepesen felhős
Aktuális Híradó
MTVA műsorkészítő
Kezdőlap » Programajánló

Pünkösdölő és népi játékország az Ópusztaszeri Emlékparkban

| Feltöltve:
2012. május 27-én és 28-án, a keresztény egyház egyik fő ünnepén pünkösd gazdag hagyományai kelnek életre az Ópusztaszeri Emlékpark skanzenjében. Alföldi muzsikaszó mellett bodzázás, néptáncbemutatók, bábelőadások, magyar kutyafajták bemutatója és ügyességi versenyek színesítik a programkínálatot, melyet idén a hétfői országos pünkösdi király –és királyné választás mellett vasárnap, gyermeknapon a mintegy 100 népi fajátékból álló JÁTÉKORSZÁG koronáz meg.

A pünkösdi királyválasztás gyökerei a 16. századig nyúlnak vissza, a 400 éves hagyományokkal bíró szokást évről-évre felelevenítik az Emlékparkban. Izgalmas verseny keretein belül küzdenek a bátor legények, akik számos próbán mérik össze ügyességüket a királyi címért. Lesz borvitel, köcsögverés, pányvadobás koszorútépés, a döntőben vágtázás és koszorúszerzés is. Aki a leggyorsabbnak és legügyesebbnek bizonyul a lovas virtuskodás során, az lesz egy éven keresztül a pünkösdi király! Idén nemcsak királyt, de királynét is választunk, tehát várjuk a bátor leányok jelentkezését is!    

Vasárnap – gyermeknap a skanzenben! A felnőttek a pünkösdi készülődésbe kapcsolódhatnak be, a gyermekek pedig a skanzen népi játékországában szórakozhatnak a mintegy száz fajáték között. Lesz „Sütöde” kézműves játszóház, kézzel hajtott fakörhinta, óriás ördöglakatok, nyuszi etető, halacska etető stb.  A gyermeknapot néptáncbemutató is színesíti.

PROGRAMOK PÜNKÖSDHÉTFŐN

Hírelés lovaskocsival
Pünkösdölő az ópusztaszeri iskolások előadásában - Pünkösdi királynéjárás
Pünkösdi király-és királynéválasztás - izgalmas ügyességi próbák
Látogatói próbák
Magyar kutyafajták bemutatója
Tápéi Hagyományőrző Együttes műsora
Vásári színdarab
Pünkösdi muzsika

Nomád Parkban: lovasbemutatók, íjásztatás, lovagoltatás, kovácsolás, gyékényfonás kicsiknek, nagyoknak, faragás, rovásírás tanítás, nemezelés, honfoglalás kori étel: áldosfőzés és kóstolás.
Skanzenben: sétakocsikázás, csikósbemutató, konflisozás, gólyalábazás, szőnyegszövés, kemencében sütés, kugli, játék a malomban.