Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Samu naplója
RSS csatorna E-mail küldése
Kezdőlap
Naptár ikon
Naptár ikon
Kecskemét: 5 C°
max 8 C°, min 0 C°

3.6 km/hDéli szél, közepesen felhős
Aktuális Híradó
MTVA műsorkészítő
Kezdőlap » Sport

Elektromobil verseny: az Andrássyé lett a legjobb csapat

| Feltöltve: | Forrás: minap.hu
Negyedik alkalommal rendezte meg az Elektromobil versenyt április 28-án, a Föld Napjához kapcsolódóan a Robert Bosch Power Tool Kft., Európa Miskolcon. A versenyre több mint háromszáz mérnökhallgató jelentkezett, és összesen 61 elektromobil állt versenybe, a leggyorsabb „kocsit” a kecskeméti Racsni csapata állította versenybe, a legjobb középiskolai csapat pedig a miskolci Andrássy Gyula Szakközépiskolából verbuválódott GÉPpont lett.


A maximum 5 főből álló csapatok saját tervezésű és általuk elkészített járművekkel mérték össze az erejüket a döntőn. Az ökoautókat a Bosch által gyártott PSR 18 Li2 akkumulátoros kéziszerszámok hajtották meg. Az egész napos fesztiválon Tóth Gabi, Caramel és további sztárok gondoskodtak a jó hangulatról. A rendezvény kommentátora volt Demcsák Zsuzsa és Szujó Zoltán - vele egyébként a minap.hu munkatársa is beszélgetett.

elektromobil_120428_ja_23.jpg

A negyedik alkalommal megrendezett Elektromobil versenyre minden korábbinál több, 124 csapat jelentkezett, akik közül a szombati verseny rajtvonalához 62 csapat állhatott. 50 Magyarországról, 1 Horvátországból, 1 Németországból, 6 Romániából, 3 Szerbiából és 1 Szlovákiából érkező csapat állította rajtvonalhoz az általa tervezett és megépített energiatakarékos járművét.  A felsőoktatási intézmények műszakis hallgatói idén először a korábbinál kettővel több, azaz 8 darab litium-ionos akkumulátor táplálta Bosch kéziszerszám segítségével hozták működésbe csapatuk Elektromobilját. A gyakran 2-3 verseny tapasztalataival felvértezve elinduló társulások mellett újoncok is részt vettek a viadalon. A többségében műszaki egyetemek és főiskolák mostani, vagy alig néhány éve végzett hallgatóiból összeállt csapatok igazán nem takarékoskodtak a kreativitásukkal: a legváltozatosabb elképzelések öltöttek testet a rajtvonal mögött felsorakozó járgányokban, amelyekkel tervezőik nem csupán a győzelemért, de a nézők szimpátiájáért is harcba indultak.

elektromobil_120428_ja_28.jpg

A zaj- és káros anyag kibocsátás nélkül, immár 8-8 kézi fúró meghajtásával futó járgányok elkészítésében idén először mentori feladatot vállaló, profi mérnökök támogatták az indulókat. Ennek köszönhetően a rajthoz már csak kipróbált, megbízható Elektromobilok sorakoztak fel. A járműveket és készítőiket 6 kategóriában értékelték, így díjat kapott a körversenyek végső győztese a Leggyorsabb Elektromobil kategóriában, a leggyorsabb köridőt futó Legjobb Pilóta, de jutalmazták a legjobb műszaki megoldást éppúgy, mint a legkreatívabb csapatot, a középiskolások legeredményesebbjeit vagy a Bosch saját indulói közül legjobban teljesítőket is.

A Leggyorsabb Elektromobilt idén ismét a kecskeméti Racsni csapata állította versenybe, a Legjobb Pilóta Bognár Alex, a Racsni csapat tagja lett. A Legjobb Műszaki Megoldással az Óbudai Egyetem Pest Megye Lordjai alakulata rukkolt elő, a Legkreatívabb Elektromobil elismerést ezúttal a Bánki 2012-nek ítélte oda a közönség mellett a szakemberekből álló zsűri. A Legjobb Középiskolai Csapat a miskolci Andrássy Gyula Szakközépiskolából verbuválódott GÉPpont lett, míg a Bosch csoport Legjobb Elektromobilját a MOE Eagles csapata állította ki.

elektromobil_120428_ja_3.jpg

Az egész napos program kavalkádot kínált gyereknek és felnőtteknek egyaránt Miskolc belvárosában. A versennyel a szervezők a mérnöki pályára lépett hallgatókat akarják támogatni és a műszaki pályát vonzóbbá tenni.

T.Á.
fotó: Juhász Ákos