Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Samu naplója
RSS csatorna E-mail küldése
Kezdőlap
Naptár ikon
Naptár ikon
Kecskemét: 6 C°
max 12 C°, min 4 C°

11.16 km/hDK-i szél, szitálás, gyenge eső
Aktuális Híradó
MTVA műsorkészítő
Kezdőlap » Kecskemét

Inkább foglalkoztasson, mint fizessen!

| Feltöltve: | Varga Mónika
Össztársadalmi érdek a csökkent munkaképességűek visszaállítása a munka világába. Az úgynevezett rehabilitációs hozzájárulás ettől az évtől jelentősen megnövekedett. A Magyarországon közel 500 ezer fogyatékossággal élő, csökkent munkaképességű emberből mindössze 40 ezernek van állása.1991 óta törvényi kötelezettsége a munkaadónak a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának elősegítése érdekében a rehabilitációs hozzájárulás megfizetése, vagy az érintettek alkalmazása. Aki január 1-jétől a hozzájárulást választja, közel hatszoros kiadásra számíthat.

"A 20 fő feletti dolgozónál öt százalék rokkant dolgozót kell felvenniük. Ha nem teljesítik ezt a kötelességüket, akkor negyedévente ezt az összeget be kell fizetni."- nyilatkozta Bácskai Andrásné a Mozgáskorlátozottak Bács-Kiskun Megyei Egyesületének alelnöke.


Vagyis az eddigi évi 177 ezer 600 forinttal szemben 964 ezer 500 forintot.
Az érintettekért működő szervezetek azt szeretnék, hogy minden olyan sérült ember, aki tud munkát végezni, az dolgozzon, dolgozhasson. Így jobban járna az állam és az érintett családok is.
Ha nem is sok, de azért vannak olyan munkakörök, ahol el tudnának helyezkedni a sérültek. A számítógép-kezelés területén több fiatal tehetséges és jól képzett.

"Akár levelezés, akár fordítás, mert nyelveket is tud sok fiatal, vagy akár a napi munkát is el tudják végezni a számítógépen. El tudom még képzelni a pénzkezelési feladatokat, a portás munkakört, az egyéb munkák pedig a fizikai állóképességüktől függnek." - nyilatkozta Bácskai Andrásné a Mozgáskorlátozottak Bács-Kiskun Megyei Egyesületének alelnöke.

A munkalehetőség által az önértékelésük nagyobb lesz, megtanulnak jobban kommunikálni, és érzik, hogy ők is tudnak tenni a nagyobb közösség érdekében.