Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Samu naplója
RSS csatorna E-mail küldése
Kezdőlap
Naptár ikon
Naptár ikon
Kecskemét: 1 C°
max 4 C°, min -1 C°

12.96 km/hÉ/ÉNY-i szél, pára
Aktuális Híradó
MTVA műsorkészítő
Kezdőlap » Kecskemét

Bográcsos főzőverseny a Széchenyi István Vendéglátóipari Szakközépiskola udvarán

| Feltöltve: | Lantos Csaba
Töltött káposzta fűszerpaprika nélkül, székely káposzta székely recept alapján és bélszín bográcsban. Ez csak néhány, a csütörtök délelőtti bográcsos főzőverseny kínálatából, melyet a Széchenyi István Vendéglátóipari Szakközépiskola udvarán rendeztek a hagyományos Széchenyi Napok keretén belül.

Ez a székelykáposzta nem nyerte el a zsűri tetszését, de a diákok legalább jól érezték magukat főzés közben csütörtök délelőtt, a  Széchenyi István Vendéglátóipari Szakközépiskola udvarán megrendezett bográcsos főzőversenyen, ahol két kategóriában, profik és amatőrök mérhették össze tudásukat. Míg az amatőrök bármit és bármivel főzhettek, a profiknál szigorú szabályok nehezítették a versenyt. A legkomolyabb megkötés az volt, hogy a bográcsos ételekhez nem lehetett fűszerpaprikát használni, ami komolyan feladta a leckét a szakács tanulóknak.  Kovács Attila például egy nem mindennapi töltött káposztát készített.

Teljesen más ízvilágot kellett kitalálni, mivel nem használhattunk fűszerpaprikát ezért a tavaszi fűszerek dominálnak. Nem savanyú káposztából készült, hanem fejes káposztából”- mondta el Kovács Attila.

De volt tejszínes pulykamell, csilis bab, bélszín és marhapörkölt is a bográcsokban, aki pedig nem főzött, a kóstolás szerepét vállalta magára.

Tejszínes, zöldbabos, pulykahusis, ragu valamit eszek ami nagyon finom”- fogalmazott Nehéz Bettina.

A zsűrinek pedig nehéz dolga volt, sokszor nem is feltétlen az ételek minőségét, hanem a lelkesedést pontozták, amiből volt bőven.

A lelkesedést, a fényt minden diáknak láttuk a szemében. Az ízeket többé-kevésbé már eltalálják. Ők mondjuk szakácsnak tanulnak, de azért olyan rutin hibák, hogy nem elég meleg az étel, a díszítés nem megfelelő, ilyen apró hibákat vétenek, de a fő szempont, hogy az ízek benne vannak az ételekben”- mondta el Horváth Imre szakoktató, vendéglátós.

Végül pedig mindenki jóllakottan és kissé füstösen távozott a hagyományos főző versenyről. Jövőre pedig új receptekkel készülnek a széchenyis diákok.