Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Samu naplója
RSS csatorna E-mail küldése
Kezdőlap
Naptár ikon
Naptár ikon
Kecskemét: 3 C°
max 14 C°, min 5 C°

3.6 km/hK/ÉK-i szél, köd
Aktuális Híradó
MTVA műsorkészítő
Kezdőlap » Kecskemét

Segítség a gyász feldolgozásában

| Feltöltve: | Sipiczki Sándor
Tíz alkalomból álló gyászfeldolgozó csoportfoglalkozás-sorozat indul november 6-án a Parázs Pasztorális Központ szervezésében a Szentcsalád Közösségi Házban. Az ingyenes, világnézettől független segítő csoportba azokat a gyászolókat várják, akik a közelmúltban vesztették el szeretteiket, és akik nyitottak arra, hogy sorstársaikkal együtt dolgozzák fel a veszteségüket.

Mindenszentek ünnepének, és a Halottak napjának közeledtével sokakban felerősödik a fájdalom, a hiányérzet elvesztett szerettei iránt. Nekik nyújthatnak támogatást a november hatodikán induló találkozások. A gyászcsoport tagjai nem veszik magukra a másik ember fájdalmát, pusztán kísérik egymást, mint egy sorsközösség tagjai. Ez pedig biztonságot ad. Oldja az elszigetelődést, amit a gyászolók oly sokszor megélnek.

„Ez egy olyan csoport, amit régen tulajdonképpen egy faluközösség saját maga meg tudott oldani. Falun belül viselték, hordozták egymás gyászát, kísérték egymást ebben. Ezt manapság így már nem tudjuk megoldani. Tulajdonképpen ezeket a lelki feladatokat próbáljuk nagyon gyorsan megoldani, illetve a gyászolóktól is azt várjuk, hogy nagyon gyorsan legyenek túl rajta” – nyilatkozta Csány Katalin mentálhigiénés szakember, gyászcsoportvezető.

Akik jelentkeznek a csoportba egy olyan közösségbe kerülnek amelynek tagjai jövő tavaszig összesen tíz alaklommal találkoznak majd. Ez idő alatt egymásban bízva osztják meg egymással életük nehézségeit, így közösen tudnak fejlődni.

 „Megerősítjük az a meggyengült embert, aki egy gyászesemény következtében, meggyengült, illetve folyamatosan belemerítkezünk a gyászba, az emlékezésbe, és folyamatosan visszatekintünk az elhunyt személyre. Megpróbáljuk azokat a pontokat megtalálni, amelyek az élő embernek nemcsak hogy kibírhatóvá teszik a saját életét, hanem erőforrásként is tovább segítik” – fogalmazott Csány.

Tavaly novemberben egyébként már indítottak gyászfeldolgozó csoportot a Szentcsalád Közösségi Házban, és a tapasztalatok rendkívül pozitívak voltak. A visszajelzések szerint a beszélgetések sokat segítettek a résztvevőknek abban, hogy a felszínre került fájdalmaik mérséklődjenek. A november 6-án induló találkozásokra a csoportvezetőknél lehet jelentkezni, a képernyőn látható e-mail címen, illetve a telefonszámok valamelyikén. Az elérhetőségeket megtalálják a Kecskeméti Televízió internetes hírportálján is, cím: kecskemetitv.hu.