Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Samu naplója
RSS csatorna E-mail küldése
Kezdőlap
Naptár ikon
Naptár ikon
Kecskemét: 3 C°
max 14 C°, min 5 C°

3.6 km/hK/ÉK-i szél, köd
Aktuális Híradó
MTVA műsorkészítő
Kezdőlap » Városon kívül

Egyházmegyei Családtalálkozó és Hitoktatói Továbbképzés a Lakitelek Népfőiskolán

| Feltöltve: | Osztro Gábor
Nagy érdeklődés mellett zajlott október 26-án az Egyházmegyei Kateketikai és Családbizottság felkérésére, a Parázs Pasztorális Központ szervezésében a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Családtalálkozója és Hitoktatói Továbbképzése. Az eseménynek az Alföld szívében a Lakiteleki Népfőiskola adott otthont, ami nagy ajándék volt. Gyönyörű környezetben, napsütéses, szinte nyáriasan meleg időben élvezhette a 380 részvevő azt a sok testi-lelki jót, amiben részük lehetett.

A program a szentmise ünneplésével kezdődött, melyben Dr. Jeney Gábor családreferens atya köszöntötte a résztvevőket. Az oltárnál hét pap és két állandó diakónus szolgált a tiszakécskei ministránsok segítségével. A szentmise keretében adták át a kitüntető Koszter atya-díjat, melyet Dr. Bábel Balázs érsek alapított 2004-ben Koszterszitz József kanonok, kiváló hittanár, író emlékére. A díjat idén Cserjés Sándorné szabadszállási, főállású hitoktató érdemelte ki. Plébánosa, Kiss József méltatásából a jelenlévők is megismerhették sokrétű tevékenységét. A szentmise után a hitoktatókat Fülöp Ernő irodaigazgató tájékoztatta az iskolai hitoktatás bevezetése miatt bekövetkezett változásokról.

Amíg a gyermekek a különböző színes programokon vettek részt, a szülők és a szakemberek Uzsalyné Dr. Pécsi Rita neveléskutató lendületes előadásait hallgatták, melyben a gyermeknevelés egyik legfontosabb kihívásáról volt szó: hogyan nevelhetünk jó döntésekre képes, önálló személyiséget a ránk bízottakból.

A résztvevők jól-létét széles összefogással több, mint negyven lelkes segítő biztosította. Idősek és fiatalok egyaránt kivették részüket a szolgálatból. Főként a tiszakécskei és kecskeméti nyugdíjas klub, különböző ifjúsági és családos közösségek tagjai serénykedtek gyermekkísérőként az uszodai programoknál, a terménybáb és mécseskészítésnél, és a büfében, amely a Szentkirályi Ásványvíz, és a Fornetti Kft nagylelkű támogatásával valósulhatott meg ilyen remek színvonalon.

A szép időnek köszönhetően a résztvevők a tágas kertben fogyaszthatták el a Népfőiskola munkatársai által főzött finom babgulyást és a kenyérlángost, a lajosmizsei Jászok Együttes muzsikájának kíséretében, akik a családi táncházhoz is húzták a talpalávalót.
Jó alkalom volt ez a nap a feltöltődésre, igazi találkozásokkal! Egyházmegyei szintű családtalálkozó legközelebb majális keretében lesz jövő tavasszal.

A szervezők addig sem tétlenkednek, már az előttük álló Egyházmegyei Ifjúsági Közösségi Napra készülnek, mely november 16-án lesz Kecskeméten, rá egy hétre pedig Jegyesoktató Módszertani Képzést tartanak, melyre az egész országból várják a résztvevőket a Parázs Központba.