Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Samu naplója
RSS csatorna E-mail küldése
Kezdőlap
Naptár ikon
Naptár ikon
Kecskemét: 8 C°
max 7 C°, min 1 C°

14.76 km/hDéli szél, közepesen felhős
Aktuális Híradó
MTVA műsorkészítő
Kezdőlap » Belföld

A naperőmű általános áttekintése

| Feltöltve:
Megkérdőjelezhetetlenné vált a tény, hogy a fosszilis tüzelőanyagok és egyéb nem megújuló energiaforrások nem jelentik azt az energiabiztosító fogalmat, ami a jövőt jelentené. Ez azért van, mert ezeknek a tartalékai vészesen fogynak és emellett igen károsnak bizonyulnak a környezetre. Talán ezen okok miatt is került a figyelem középpontjába a megújuló energiaforrás, és azon belül is a napenergia. A Nap energiája főleg hő és fény formájában, sugárzással éri a Földet.

Ezzel az energiatípussal az emberiség már ősidők óta tisztában van, és bizonyos módokon már igen régóta hasznosítja is. A modernizációs folyamatoknak hála ez már az egyre fejlettebb technológiák segítségével megy végbe. A napenergiához kapcsolódó technológiák, mint a napfűtés, a fotovoltaikus berendezések, a naperőművek vagy a napenergiát felhasználó épületek minden kétséget kizáróan segíthetnek megoldani az emberiség előtt álló, energiát illő problémákat, gondokat. Ezek egyre inkább égető gondokká válnak, hiszen a tudományos világ szakértőinek java része egyetért abban, hogy a globális felmelegedést csakis ezen és ehhez hasonló energiaforrásokkal lehet kordában tartani. A Napból érkező energia hasznosításának két alapvető módja létezik: a passzív és az aktív energiatermelés. Naperőművekben alakítják át a napenergiát elektromos árammá. Passzív hasznosításkor az épület tájolása és a felhasznált építőanyagok a meghatározóak. Ilyenkor az üvegházhatást használjuk ki hőtermelésre. Alapjában véve passzív napenergia-hasznosító minden olyan épület, amely környezeti adottságai, építészeti kialakítása következtében képes használni a Nap sugárzását mint energiaforrást. A passzív napenergia-hasznosítás főként az átmeneti időszakokban működik, vagyis akkor, mikor a külső hőmérséklet miatt az épületen már/még hőveszteség keletkezik, de a napsugárzás még/már jelentős.

De miért is érdemes a napenergia mellett dönteni? A tények mindenképp magukért beszélnek. Számos vizsgálat igazolta például, hogy Földre több, mint 170 petawatt energia érkezik a napból az atmoszféra felső részeibe. Ennek körülbelül 25%-a visszatükröződik az űrbe, a maradékot a felhők illetve a földfelszín és az óceánok nyelik el. A földfelszín, az atmoszféra és az óceánok által elnyelt napenergia 3 850 000 exajoule évente. Ez adat alapján 2002-ben a Földre jutó egy óra napsugárzás több energiát jelent, mint amennyit az emberiség egy év alatt felhasznál. Ezen adatokat tudva nem is vitás, hogy miért érdemes a napenergiába és olyan berendezésekbe időt és pénzt fektetni, amelyek valóban segíthetnek az emberiségnek és természetesen a környezetnek is.

A napelemek és napkollektorok mellett, amelyek egyre inkább elterjedtek Magyarországon is, nem szabad kihagyni a naperőműveket sem. A naperőmű nem más, mint a megújuló energiaforrásokat felhasználó erőművek egyik csoportja, amelyekben a napsugárzás energiáját hasznosítják. Voltaképpen ez egy gyűjtőfogalom, amibe rengeteg minden beletartozik. Nyilván ebből is több típus van, és a szakemberek megkülönböztetnek több típust. Vannak a napelemeket alkalmazó fotovillamos naperőművek, hol a Nap elektromágneses sugárzását közvetlenül alakítják villamos árammá napelem segítségével. Illetve ott vannak a naphőerőművek is, a amelyek a napkollektorok elvén a Nap infravörös energiáját vagy tükrök segítségével a látható tartományba eső energiáját gőzfejlesztésre használják és ezt turbinákkal alakítják elektromos árammá. Ez utóbbi hőt lehet hasznosítani közvetlenül is fűtésre. 2006-ban több mint 800 megawattóra energiát állítottak elő világszerte napenergiából. A hagyományos erőművekkel ellentétben nem termel szén-dioxidot, így nem járul hozzá a globális felmelegedéshez. Pontosan ezen tulajdonságok miatt nem szabad kihagyni a Nap kínálta ezen lehetőségeket. A világ számos pontján megfigyelhetőek ezek, hiszen hatalmas naperőművek épülnek és épültek a napelemek mezőivel az elmúlt évtizedekben. Mindenképp említést érdemel a spanyolországi PS10 naphőerőmű, a spanyolországi Tres naperőmű, a spanyolországi Monte Alto naperőmű, a spanyolországi Andasol 1 naperőmű, az ausztráliai King's Canyon naperőmű, az ausztráliai White Cliffs naperőmű, a németországi Waldpolenz naperőmű, az amerikai Nellis naperőmű, az amerikai Nevada naperőmű, az amerikai Mojave-sivatag naperőműje, az algériai Hászi r-Rmel hibrid naphőerőmű, a portugáliai Serpa naperőmű, az amerikai SEGS naperőmű. Ezek nyilvánvalóan mind olyan erőfeszítések, amelyeknek köszönhetően az emberiség végleg megszabadulhat a globális felmelegedést előidéző szénerőművektől és más hagyományos energiaforrásoktól. A 2015-ös évben a világ PV napelem teljesítménye eléri a 200 GW-ot, ami elképesztő eredménynek és mérföldkőnek számít.

Szerencsére Magyarország is a jó úton halad, lassan, de biztosan. Ennek talán legékesebb példája, hogy hazánk legnagyobb fotovoltaikus erőműve 2015. október elején kezdte meg működését. A Mátrai Erőmű napenergiát felhasználó egysége szakít a hagyományos fosszilis energiaforrásokkal, csökkentve ezzel a légkörbe jutó káros terhelést, elősegítve a költséghatékonyságot, a gazdasági kapcsolatok fejlődését és a hazai megújuló villamosenergia-ipar fellendülését. A 16 megawattos naperőmű kategóriájában a legnagyobb hazánkban: 72 480 darab, egyenként 255 watt névleges teljesítményű polikristályos napelemből áll. A naperőmű a Nap fotovillamos energiáját használja fel, és a napelemek kis cellái azok, amelyek azt egyenárammá alakítják. A napelemtáblákból kialakított sorok között a területen tíz konténer, egy gyűjtő kapcsolóállomás és egy mérnökállomás kerül elhelyezésre. Az egyes konténerek két darab invertert és egy darab száraz transzformátort tartalmaznak. A naperőművet 0,8 megawattos hálózati inverterek alkalmazásával építették ki. Ezek feladata, hogy a napelemekből nyert egyenáramú energiát váltakozó árammá alakítsák. A naperőmű által megtermelt villamos energia 6 kilovoltos földkábel segítségével jut be a meglévő erőmű újracserélt indító transzformátorához, és onnan a meglévő 120 kilovoltos távvezetéken jut ki a MAVIR detki alállomására. Az új erőmű, a leegyszerűsített energiatermelés mellett, költséghatékony, és elsősorban környezetbarát. Nem bocsát ki szén-dioxidot, és a primer energiaforrásért, amiből a villamos energiát előállítják, sem kell megküzdeni, hiszen a napfény a napelem modulokkal könnyen begyűjthető, korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre. A napelemek gyakorlatilag hajnaltól kora estig működnek a napos időszakban. A napelem élettartama hosszabb, mint a megtérülés ideje. Huszonöt év múlva a gyártók nyolcvan százalékos energialeadást garantálnak. A naperőmű által megtermelt villamosenergia-mennyiség átlagosan, háztartási léptékben mérve egy kisebb várost, kb. négyezer fő háztartását képes ellátni zöld energiával.