Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Samu naplója
RSS csatorna E-mail küldése
Kezdőlap
Naptár ikon
Naptár ikon
Kecskemét: 2 C°
max 4 C°, min -1 C°

14.76 km/hÉ/ÉNY-i szél, pára
Aktuális Híradó
MTVA műsorkészítő
Kezdőlap » Egészségügy

Pszichiátriai Nap Kecskeméten

| Feltöltve: | Varga Mónika
A régió pszichiátriai szakellátásában dolgozó orvosok és szakdolgozók június 10-én a Bács-Kiskun Megyei Kórház Pszichiátriai Osztályának szervezésében gyűltek össze Kecskeméten. A szakmai nap aktualitását erősíti, hogy a legfrissebb adatok szerint az országban a depressziós betegek kb. 75%-a egyáltalán nem kerül felismerésre és kezelésre. Ugyanakkor a pszichiátriai zavarok a tartós munkaképesség csökkenés második leggyakoribb okai. A pszichiátriai ellátásban a humán erőforrások tekintetében mára kritikus helyzet alakult ki, holott az orvos-szakmák közül a pszichiátria humán erőforrás igénye az egyik legnagyobb.

A szakmai nap kiemelt célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a fiatal szakorvosjelöltek és szakorvosok pályán és országunkban tartásának fontosságára, és a szakdolgozói munka elismerésének megerősítésére a tapasztalt szakemberek részvételén és támogatásán keresztül. Elvi szinten ma már nem kérdőjelezhető meg, hogy a mentális ellátásba történt befektetés társadalmi szinten, többszörösen megtérül.

A szakmai rendezvény első témája, a szkizofrénia megelőző tüneteit, a korszerű diagnózis alkotás elemeit és a felépülés központú rehabilitációt, a Nappali Kórházas ellátás programjait vette számba, a Bács-Kiskun Megyei Kórház szakorvosjelöltjei és szakdolgozói előadásában.

A következő program az egyik gyógyszergyár szimpóziuma volt, melynek keretében dr.Herold Róbert, a Pécsi Orvostudományi Egyetem pszichiáter docense tartott előadást. Összegezte a szkizofréniával élők hosszú távú kezelési lehetőségeinek legidőszerűbb orvos szakirodalmi és tapasztalati eredményeit.

A záró ülésen a betegjogok fontos kérdése, az addiktológiai betegellátás kecskeméti modellje került a fókuszba, szakdolgozói szemszögből. Zárásként Dabis Gábor szakápoló lélektől-lélekig ható fotográfiáiból láthattak egy összeállítást a résztvevők. A szakmai nap alkalmából jelen volt Dr. Svébis Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Főigazgatója és Pap-Szekeres Anita, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Ápolási Igazgatója; mindketten hangsúlyozták a rendezvény fontosságát és időszerűségét.

 A szervezők bíznak abban, hogy jövőre, sorrendben az ötödik, immár hagyományként jelenlévő szakmai rendezvényen ismét megoszthatják egymással tapasztalataikat és új ismeretekkel gazdagodhatnak.

A Bács-Kiskun Megyei Kórház Pszichiátriai Osztályához írta

Ez az ő sorsuk ( Dr. Máttyássy Adriennnek és munkatársainak)  - Nagy L. Éva:

alázattal szolgálni az emberért

ez az ő sorsuk

ami nem is kevés

megcsonkolt hajnalokon

rideg éjszakákon

gyógyítani

a megsebzett szíveket

áldott vagy áldatlan

nappalok fényénél

tenni…

mindig csak tenni a dolgukat

- mert valaki ismét gyógyításra vár

a beteg lelkekre 

gyógyírt kell keresni

hogy lecsituljon a síró sirály

és ne énekeljen torzhangon a csalogány

az embert…

-  bölcsebbé kell tenni

még akkor is

ha már úgy érzi

hogy mindennek vége

hogy már nem bírja tovább

hogy minden ember tudjon

az elágazásnál dönteni

merre és hogyan tovább”