Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Samu naplója
RSS csatorna E-mail küldése
Kezdőlap
Naptár ikon
Naptár ikon
Kecskemét: 2 C°
max 4 C°, min -1 C°

14.76 km/hÉ/ÉNY-i szél, pára
Aktuális Híradó
MTVA műsorkészítő
Kezdőlap » Egészségügy

Szívvel a stroke ellen

| Feltöltve: | Lantos Csaba
Évente legalább 30.000 embert érint a storke Magyarországon. Nagy részük, ha túli is éli a szélütést, agyuk maradandó károsodást szenved, akár fél oldalukra is lebénulhatnak. Erre hívja fel a figyelmet a „Szívvel a stroke ellen” kampánykörút, melynek kecskeméti állomásán a Városházi dolgozók vehettek részt szűrővizsgálatokon.

Szűrő vizsgálatokkal várták az önkormányzati dolgozókat ma egész nap a Városháza mellett. Vérnyomásmérés, doppler vizsgálat és egészságühyi tanácsadás. ezek voltak a legnépszerűbbek. A mai szűrés része volt a „Szívvel a stroke ellen” kampánynak, aminek ma Kecskemét adott otthont. A kampány sajtótájékoztatóján arról volt szó, hogy a stroke megelőzhető, vagy ha már megtörtént a baj, akkor gyorsan felismerhető, ami akár életet is menthet.  Dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a kormány kiemelten foglalkozik a betegséggel, arra bíztatta a megjelent szakembereket, hogy keressék meg az államtitkárságot ötleteikkel mert az ügy kiemelt fontosságú.

- Javaslom, hogy ostromoljanak minket a szakma képviselői, hiszen vannak források. Csak népegészségügyi programokra 15 milliárd forintra van lehetőség. Azt gondolom, hogy el lehet indítani egy olyan stroke programot ami az infarktus esetében volt – mondta Dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár.

A stroke kezelésében a felismerés mellett, a mentők gyors reagálása és a megfelelő kórházi felszerelés a legfontosabb. Engert Jakabné az esélyteremtési bizottság elnöke elmondta, Kecskeméten már régóta üzemel stroke központ, a mentőállomást pedig folyamatosan fejlesztik. Így városunkban jó esélyei vannak egy stroke betegnek. De emellett a megelőzés is fontos. Éppen ezért az egészséges életmóddal összefüggő kampányok és intézkedések mind megjelennek a város életében.

Az egészséges táplálkozás a piacok fejlesztése, a termelői nyersanyagok, élelmiszerek eljuttatása a lakosokhoz mind kiemelten fontos. A sajtótájékoztatón elhangzott, a stroke tünetei az egyik testfél zsibbadása, a Hirtelen kialakuló beszédértési, szótalálási vagy hangképzési zavar, illetve zavartság, memóriazavar, a térbeli tájékozódás, illetve az érzékelés zavara. Ha ilyet tapasztal magán vagy hozzátartozóján, azonnal hívja a mentőket.