Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Samu naplója
RSS csatorna E-mail küldése
Kezdőlap
Naptár ikon
Naptár ikon
Kecskemét: -1 C°
max 4 C°, min -1 C°

9.36 km/hÉNY-i szél, pára
Aktuális Híradó
MTVA műsorkészítő
Kezdőlap » Hírek a természetből

Újra szabadok

| Feltöltve: | Balanyi Rózsa
Rekordot döntöttek a Kecskeméti Vadaskertben, hiszen 30 madarat még eddig soha nem engedtek ki egyszerre a madárkórházból. A gyűrűzés után a védett madarak - akik többségében baglyok voltak – és tíz teknős kerülhetett vissza természetes élőhelyére.

„A Kecskeméti Vadaskert és a Kiskunsági Nemzeti Park hosszú évek óta együttműködik. 15 éve üzemeltetünk közösen egy madárkórházat, hiszen a sérült védett madarakat a nemzeti park munkatársai felkutatják akár lakossági bejelentésre, akár az ő őrszolgálati megfigyelésük által, és behozzák a Kecskeméti Vadaskertbe” - mondta el Zomboryné Polyák Irén, a vadaskert igazgatóhelyettese.

A védett madarak közül vörösvércse, molnárfecske, erdei fülesbagoly, kuvik, és egerészölyv, valamint tíz mocsári teknős erősödött fel a vadaskertben, hogy ma újra visszakerülhessenek a szabadba.

"Azok a madarak, amiket vissza tudunk juttatni, lehet, hogy nem abban az évben, lehet, hogy nem is a következő évben, hanem két év múlva újra költésbe kezdenek, és reményeink szerint egészséges egyedeket juttatnak a természetnek. Tehát ebből a szempontból mindenképpen meg kell tennünk mindent annak érdekében, hogy azok a madarak, amiket a természet vissza tud fogadni, azoknak ezt a lehetőséget megadjuk" - nyilatkozta híradónknak dr. Magyar Gábor, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság igazgatóhelyettese.

Balesetet legtöbbször az elektromos vezetéknek ütköző madarak szenvednek, ilyenkor megsérülnek az izmok és az idegek, illetve mérgezés is előfordul. Van olyan eset is, amikor a lakosság túlféltésből hozza be a fiókákat.

Nyúl Mihály, projekt koordinátor, Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület

„Picit a tudatlanság szokta behozni a madárfiókákat, mert sokan azt hiszik, hogy azok a fiókák, amik idő előtt kirepülnek a fészekből, azok elhagyott fiókák. Holott nem, csak a röpképességük előtt kiugrálnak, mert nem férnek el a fészekben, és a madarak a későbbiekben a környező területen fogják etetni. Ezt sokan nem tudják” - tette hozzá Nyúl Mihály, a Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület projekt koordinátora.

A bagolyféléket a Kecskemét közeli pusztán, a Kiskunsági Nemzeti Park és a Kecskeméti Vadaskert munkatársai engedték vissza a természetbe.