Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Samu naplója
RSS csatorna E-mail küldése
Kezdőlap
Naptár ikon
Naptár ikon
Kecskemét: 5 C°
max 12 C°, min 1 C°

18.36 km/hDéli szél, borult
Aktuális Híradó
MTVA műsorkészítő
Kezdőlap » Hírek a természetből

Virtuális barangolás a Böddi-széken

| Feltöltve: | Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park
A Kiskunsági Nemzeti Parké az első hazai virtuális térkép, amivel ugyanúgy bejárhatunk egy természetvédelmi területet, mint a google street view-val a városi helyszíneket. A nemzeti parkok különleges élőhelyein még nemigen jár a google kamerás autója, ezért a természetvédelmi szakemberek és természetfotósok maguk készítették el a Böddi-szék virtuális térképet.

A 360 fokos tájképekkel ugyanúgy körbenézhetünk, mint a városban csak itt a nevezetes objektumok nem utcák és épületek, hanem juhhodály, partifecsketelep, gémeskút és madármegfigyelő torony, a járókelők helyett pedig gulipánok, récék, táplálkozó gólyatöcs csapat, vagy épp egy különleges, pókot utánzó orchideaféle az, amire érdemes ráközelíteni.

- Ha egy kirándulásra előre felkészül az ember, sokkal több mindent fog felfedezni és megérteni a körülötte lévő érdekességekből. A virtuális túrát nem az igazi helyett, hanem inkább az arra való felkészülésként ajánljuk a természetet kedvelőknek" – mondta Bankovics András, a Böddi-széken zajló természetvédelmi program vezetője.

 A Böddi-szék csak első pillantásra tűnik „üres” pusztának. Ha jobban megnézzük, felfedezhetjük, hogy egy rendkívül változatos és sokszínű élőhelyen barangolunk, ahol különleges sótűrő és sókedvelő élőlények vesznek minket körül.

Májusban a mélyebb fekvésű területeket a pozsgás zsázsa fehér virágtengere borítja, a szikpadkákon pedig kamilla virágzik, de megtalálhatók itt orchideafélék is, például az agárkosbor és a pókbangó. Madarak közül több fokozottan védett faj fészkel a Böddi-széken: például széki lile, ugartyúk vagy gulipán, de láthatunk tavasszal fiókákat vezető récéket, vadludakat, vagy a költőládája közelében vadászó kékvércsét is.

A Böddi-szék nemzetközi jelentőségű vízi- és partimadár élőhely Európában, így a vizes élőhelyek védelmére létrehozott Ramsari Egyezmény hatálya alá is tartozik. Az őszi madárvonulás idején óriási rajta a forgalom. Számos olyan faj, melynek a vonulása és telelése tengerparti élőhelyhez kötött, Európát átszelve elsőként itt, a Kárpát-medence sekély vizű szikes tavainál talál a tengerpartihoz hasonló életfeltételeket. 

A Kárpát-medence szikes tavainak nagy része az utóbbi évtizedekben sajnos már eltűnt. A Böddi-széken is megindultak olyan kedvezőtlen folyamatok, mint a legeltetéses állattartás visszaszorulása miatt a szikes gyepek elnádasodása, vagy pedig a szikes tavat kettészelő csatornának a természetes vízjárást átalakító hatása. E kedvezőtlen folyamatok megállítása és visszafordítása érdekében nagyszabású természetvédelmi programot indított a Kiskunsági Nemzeti Park. 2013-ban egy csaknem kétmilliárdos költségvetésű élőhelyfejlesztési munka előkészületei kezdődtek meg a területen. Az unió LIFE+ elnevezésű természetvédelmi alapjának támogatásával hamarosan újra egyesíteni fogják az ötvenes években csatornával kettévágott szikestó-medret.

- A célunk az, hogy a természetes vízjárás helyreállításával és a mélyebb fekvésű, elnádasodott szikes gyepterületek kilegeltetésével jelentősen kiterjesszük a madarak által kedvelt, sekély szikes vízzel borított nyílt vízi területet. Ez most körülbelül 180 hektár, de az elnádasodott gyepterületek megfelelő kezelésével ezt a projekt végéig megduplázhatjuk" – mondja Bankovics András a program vezetője.

A Böddi-széki kilátó szabadon látogatható; a terület megismerése minden évszakban megér egy kirándulást.

A Böddi-széki virtuális térkép a www.boddi.hu címen, a Virtuális barangolás menüpontot választva érhető el.

Fotókon:

  • Tópart, karám és kilátó Papp Gábor
  • Böddi-szék nádasodó öble Mile Orsolya