Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Samu naplója
RSS csatorna E-mail küldése
Kezdőlap
Naptár ikon
Naptár ikon
Kecskemét: 6 C°
max 12 C°, min 7 C°

11.16 km/hDK-i szél, gyengén felhős
Aktuális Híradó
MTVA műsorkészítő
Kezdőlap » Kecskemét

Egy virtuális falu ünnepe Lajosmizsén

| Feltöltve: | Gál Orsolya
Egy virtuális falu, Tószőlős falunapját tartották meg Lajosmizsén. A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége négy évvel ezelőtt indította el azt a kezdeményezést, melynek célja, hogy megerősítsék a falusi közösségeket. A falunapon szakmai műhelymunka és számos kikapcsolódási lehetőség egyaránt várt Tőszőlős lakóira.

Muzsikaszóval kezdődött az első Tószőlősi Falunap Lajosmizsén, majd a település polgármestere, Lippert Ferenc köszöntötte a virtuális település apraja nagyját.

Tószőlős a valóságban nem létezik. A falut a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége hozta létre a négy évvel ezelőtt útjára indult Virtuális Falu Program részeként. A kezdeményezés célja, hogy a falusi közösségeket megerősítsék a fiatalokkal. Fontos, hogy legyenek olyan ifjú lakók, akik majd átveszik a jelenlegi közösségi vezetők munkáját - hangzott el a Falunapon.

Azonban nincs falu igazi közösségi ünnep nélkül, ezért szervezték meg idén a rendezvényt, melyre az ország számos pontjáról érkeztek érdeklődők.

„Falusinak lenni jó, semmi más, ennyi az üzenete, hogy mindenki ott találja meg a boldogulását, ahol éppen él. Egy falu olyan hely, ami élhető, ami jó hely. Ha jól tesszük, ha megőrizzük azt a báját, azt a fajta erejét, értékeit, ami egy településben természetes módon benne van, akkor egy falu jó hely” – mondta Dr. Mikula Lajos, az AGRYA – Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének ügyvezető elnöke.

A délelőtt műhelykonferenciával telt, ahol szó esett többek között az ifjúsági közösségfejlesztésről és a program eddig tapasztalatairól egyaránt. Schanda Tamás helyettes államtitkár kiemelte, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége nagyon fontos stratégai partnere a magyar kormánynak.

„Számítunk az Agryára, és számítunk a magyar fiatal gazdákra, számítunk a véleményükre, számítunk az ötleteikre és számítunk azokra a kezdeményezésekre, amik felőlük érkeznek” – hangsúlyozta Schanda Tamás, az EMMI ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára.

A műhelymunka után számos kikapcsolódási lehetőség várt a virtuális falu lakóira. Volt főzőverseny, készült a hagyományos, krumplis tésztából gyúrt desszert, a barátfüle, de a kosárfonó bemutató, a régi játékok kiállítása és a buborékfújás is a program része volt éppen úgy, mint egy igazi falunapon.