Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Samu naplója
RSS csatorna E-mail küldése
Kezdőlap
Naptár ikon
Naptár ikon
Kecskemét: 6 C°
max 12 C°, min 4 C°

11.16 km/hDK-i szél, szitálás, gyenge eső
Aktuális Híradó
MTVA műsorkészítő
Kezdőlap » Kecskemét

Gyógyító Bocsok: mackót műtöttek az elsősök

| Feltöltve:
Orvosi köpenyt és műtősruhát öltöttek kedden délután a Kodály Iskola 1. a osztályának diákjai. Hozzájuk látogatott el ugyanis a Bács-Kiskun Megyei Kórház Gyógyító Bocsok programja. Macit műtöttek, megtanulták, hogyan kell lélegeztetni, infúziót bekötni, sőt meg is operálták az erre a célra készült plüss állatot.

Mentő autó állt meg kedden délután a Kodály Iskola udvarán. Szerencsére nem történt baleset, azért jöttek a kórház munkatársai, hogy együtt játsszanak a gyerekekkel. Az 1. a osztály vendége volt dr. Budinkity Bernadett, a Csecsemő-és Gyermekgyógyászati Osztály orvosa, Lackó Csilla ápoló és Rácz Zsolt mentőautó vezető és Bán Attila mentőápoló.

A rendhagyó óra kezdetén adták át a Kandó Kálmán Szakközépiskola Közösségi Szolgálatának képviselői azokat a köpenyeket, amelyeket végzős diákjaik készítettek a program számára. A zöld és fehér színben készült ruhákat most az 1. a osztály avathatta fel. Nem is akárhogyan.

A doktornő és az ápolónő segítségével szakszerű ellátásban részesítették a két plüss mackót és a többi gyógyulásra váró állatot. A gyerekek szorgosan kötöztek, gipszeltek, vért vettek, megtanulták a különböző orvosi eszköz használatát, végül pedig a mentő autóban is körülnézhettek.

Az 1.a osztály végül be is számolt a tanultakról, és lelkesedésükből látszott, ezentúl biztosan nem tartanak majd az orvosoktól.A „Gyógyító Bocsok” egy olyan program, amely játékos keretek között igyekszik megismertetni a gyógyító tevékenységet a gyermekekkel. Orvosok, egészségügyi szakemberek segítségével játszanak el egy orvosi rendelést, ahol a gyerekek plüss játékát meggyógyítva, önmaguk győződhetnek meg arról, hogy ami az orvosnál illetve a kórházban történik, az korántsem olyan rémisztő, mint amekkora félelem övezi. A program segítségével elsősorban a gyermekek kórháztól, orvosoktól való félelmét szeretnék csökkenteni. Az óvodások, kisiskolások játszva tapasztalhatják meg, hogyan zajlik egy orvosi vizsgálat. Emellett közvetlen kapcsolatba kerülnek a gyermeki szemmel talán félelmetesnek tűnő orvosi eszközökkel, kipróbálhatják, felvehetik azokat. Ilyenek például a fonendoszkóp, fehér köpeny, műtősruha, szájmaszk, gumikesztyű, spatula, vérnyomásmérő. A program a csoportok létszámától függően kb. 1 órát vesz igénybe. Búcsúzóul minden gyermek kap egy oklevelet arról, hogy részt vett a Gyógyító Bocsok rendelésén.