Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Samu naplója
RSS csatorna E-mail küldése
Kezdőlap
Naptár ikon
Naptár ikon
Kecskemét: 8 C°
max 7 C°, min 1 C°

14.76 km/hDéli szél, közepesen felhős
Aktuális Híradó
MTVA műsorkészítő
Kezdőlap » Kecskemét

Megújult a Kápolnák útja túraútvonal

| Feltöltve: | Sipiczki Sándor
Részben pályázati forrásból, részben az önkormányzat, a Kiskunsági Nemzeti Park és az ÉDOSZ Kinizsi Természetbarát Sportegyesület összefogásának eredményeként újult meg Kecskemét első kijelölt turistaútja, a Kápolnák útja túraútvonal. Szombaton délután a Nyíri erdészháznál tartották meg az átadó ünnepséget, melyen a város vezetésének képviseletében Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester köszöntötte a természetbarátokat.

Az idén harminckilenc éves ÉDOSZ Kinizsi Természetbarát Sportegyesület tagjai nem autóval vagy busszal érkeztek az ünnepségre. A megújult úton nyílt túrát szerveztek, amelyen bárki részt vehetett, aki kedvet érzett a tizenöt kilométeres sétához. Kecskemét első kijelölt turistaútját négy éve avatták fel. A zöld sáv-jelzéssel ellátott út az Arborétum területén található Mária kápolnától indul, és a hetényegyházi Móricz-fa emlékhelyen át a Nyíri erdei Szent Hubertus kápolnáig tart.

„Ez a megújítás, ami most történt, színvonalat emelt a turistautunkon. Ismertető táblák készültek, és egy jelentős romtemplom területet is megismerhet, aki erre jár. Idáig ez be volt dőlve, a nyolcvanas években tárták fel, utána viszont benőtte a növényzet. Most ki van takarítva, egy kereszt lett felállítva, és érdemes kisétálni oda” – mondta Szabó Endre, az ÉDOSZ Kinizsi Természetbarát Sportegyesület elnöke.

A természetbarátok bíznak benne, hogy az emberek a jövőben jobban vigyáznak majd a túraútvonal rendjére, tisztaságára, és rácáfolnak az eddigi rossz tapasztalatokra. Ennek reményében koszorúzták meg ezúttal is az egyesület alapításának emléket állító kopjafát. A város vezetésének képviseletében Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester köszöntötte a jelenlevőket. Nem titkolta, hogy ha ideje engedi, maga is minden vasárnap végigjárja ezt a békét és nyugalmat árasztó útvonalat.

„Egyre népszerűbb, és egyre jobban szeretik a városnak ezt az északi részét, ezt a zöld tüdejét. Ezen a területen egyaránt megtalálhatók a természeti értékek, vadállománnyal, halastavakkal. De szakrális értékek, kápolnák, kegyhelyek, Móricz-emlékhelyek is vannak az út mellett, és egyre többen járják be ezt a kecskeméti útvonalat a kecskemétiek is szívesen” – nyilatkozta Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester.

Az alpolgármester hozzátette: éppen ezért tartotta fontosnak az önkormányzat is, hogy ennek a zöld szigetnek a megújulásában szerepet vállaljon.