Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Samu naplója
RSS csatorna E-mail küldése
Kezdőlap
Naptár ikon
Naptár ikon
Kecskemét: 2 C°
max 4 C°, min -1 C°

14.76 km/hÉ/ÉNY-i szél, pára
Aktuális Híradó
MTVA műsorkészítő
Kezdőlap » Külföld

A spanyolok is a görögök sorsára juthatnak?

| Feltöltve: | Forrás: mno.hu
Spanyolországban is a görögországihoz hasonló helyzet alakulhat ki, ha olyan a megszorításoknak vetik alá, mint Görögországot tették – jelentette ki Janisz Varufakisz volt görög pénzügyminiszter a spanyol El País lapnak adott interjúban.

„A spanyoloknak saját gazdasági és társadalmi helyzetük mérlegelésével kell eldönteniük, országuknak mire van szüksége, függetlenül attól, hogy mi történik Görögországban vagy bárhol másutt” – fogalmazott az egykori görög pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy „annak a veszélye persze mindig fennáll, hogy a görögországihoz hasonló helyzet alakuljon ki, és ez meg is fog történni, ha ugyanazokat a hibákat követik el, amit Görögországgal szemben elkövettek”.

Az idén esedékes általános választások előtt Mariano Rajoy miniszterelnök a görög gazdasági összeomlást használja kampányeszközként a kormányzó konzervatív Néppárt kríziskezelő politikájának a népszerűsítésére, mondván, ha kormányzó görög Sziriza párt közeli spanyol szövetségese, a szélsőbaloldali Podemos a választások után megváltoztatná a gazdasági kurzust, az ismét krízisbe taszítaná az országot.

Mumusként használják Görögországot

Varufakisz a kormányzó Néppárt állításait az El País kérdésére kommentálva úgy fogalmazott, hogy „a jobboldali politikusok újabban egyfajta mumusként használják Görögországot a lakosság megfélemlítésére”.

A spanyol gazdaság 2013-ban ötéves recessziós periódusból lábalt ki, és a kormány prognózisa szerint az ország az idén 3,3 százalékos GDP-növekedést fog elérni, a dupláját az euróövezetinek. A költségvetési deficitet Madrid 2016-ra GDP-arányosan három százalék, az uniós alapszerződésben megkövetelt szint alá tervezi csökkenteni. A spanyol GDP-arányos adósságállomány az idén 98,5 százalék lesz, szemben Görögország 177 százalékával.

A munkanélküliség azonban 22 százalékos, Görögország után a második legmagasabb az euróövezetben. A Rajoy-kormány „több millió” munkahely létesítését ígérte a 2014-es és 2015-ös évekre.

Bukásra van ítélve a görög segélycsomag

Janisz Varufakisz az interjúban elmondta, hogy a kidolgozás alatt álló harmadig görög segélycsomag „bukásra van ítélve”, az elképzelésnek „nincs jövője”. A krízist csak újabb és újabb hitelekkel hosszabbítják meg, és közben úgy tesznek, mintha ezzel megoldották volna – fogalmazott. „A kitűzött célokat nem lehet elérni, csak a recesszió fog elhúzódni, aminek pedig politikai következményei lesznek” – figyelmeztetett.

Varufakisz szerint Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter valójában az euróövezetet akarja alapjaiban átalakítani. Végső soron minden országot a Trojka (az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap) befolyása alá kívánnak hozni, Madridot éppen úgy, mint Rómát vagy Párizst. „A trófea, a Trojka legvégső célja Párizs” – hangsúlyozta Janisz Varufakisz, volt görög pénzügyminiszter a spanyol El País lapnak adott interjúban.