Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Samu naplója
RSS csatorna E-mail küldése
Kezdőlap
Naptár ikon
Naptár ikon
Kecskemét: 2 C°
max 4 C°, min -1 C°

14.76 km/hÉ/ÉNY-i szél, pára
Aktuális Híradó
MTVA műsorkészítő
Kezdőlap » Külföld

Ciprasz: nem bírunk a menekültekkel

| Feltöltve: | Forrás: MTI/mno.hu
Görögország infrastruktúrája nem tud megbirkózni a háború sújtotta Szíriából és Afganisztánból a partjaira érkező menekültek ezreivel – mondta pénteken Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök.„Itt az ideje, hogy kiderüljön, az Európai Unió tényleg a szolidaritás közössége-e vagy egy olyan unió, ahol mindenki megpróbálja védeni a saját határait – vélekedett Ciprasz az állami televíziónak nyilatkozva.

Ciprasz szerint óriási gondokkal kell szembenézni, és ezért kértek korábban segítséget Brüsszeltől.

Totális káosz

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) korábban arra szólította fel a dél-európai országot, hogy vessen véget a szigetein uralkodó „totális káosznak”. Ezekre a szigetekre több ezer menekült érkezett az elmúlt hónapokban.

Vincent Cochetel, a UNHCR európai igazgatója Leszbosz, Kosz és Hiosz görög szigeteken tett látogatása során azt mondta, hogy az EU tagállamainak többet kellene tenniük Görögország tehermentesítése érdekében.

Negyedmillió bevándorló

A főbiztosság csütörtökön közzétett adatai szerint az idei év első felében közel 225 ezer illegális bevándorló és menekült érkezett Európába a Földközi-tengeren keresztül, és közülük 124 ezren Görögországban, azon belül pedig elsősorban Leszbosz, Kosz, Hiosz, Szamosz és Lerosz szigetén értek partot.

A délkelet-európai országot az összeomlás szélén álló gazdasága ugyancsak hátráltatja a háború és a szegénység elől menekülő tömegek megfelelő ellátásában. A napokban kezdődhetnek meg a tárgyalások a nemzetközi hitelezőkkel, vagyis az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap képviselőivel az euróövezeti mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretében indítandó új, 85 milliárd eurós görög mentőcsomagról.

Kvóta

Az EU-tagállamok belügyminisztereinek júniusi találkozóján a résztvevők elvetették azt az európai bizottsági javaslatot, hogy az egyes uniós országok kötelező kvóta alapján vegyenek át menekülteket Olaszországtól és Görögországtól, illetve fogadjanak be az EU-n kívülről olyan szíriaiakat és eritreaiakat, akik jogszerű menedékkérőknek minősülnek. Önkéntes alapon azonban a tagországok jelentős része segítséget ígért a migránsok tömegével küzdőknek.
MTI/mno.hu
Kép: bumm.sk