Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Samu naplója
RSS csatorna E-mail küldése
Kezdőlap
Naptár ikon
Naptár ikon
Kecskemét: 5 C°
max 12 C°, min 1 C°

18.36 km/hDéli szél, borult
Aktuális Híradó
MTVA műsorkészítő
Kezdőlap » Külföld

Több ezer menekült törte át rendőrkordont a görög-macedón határnál

| Feltöltve: | Forrás: MTI
Több ezer menekült törte át a kordont, a rendőrök villanógránátot vetettek be, de az áradatot nem tudták megállítani.

Áttörte a rendőrkordont és bejutott Macedóniába több ezer bevándorló Görögországból szombaton, miután a rendőrök villanógránátokkal hasztalan próbálták feltartóztatni a tömeget.

A Reuters hírügynökség riportere szemtanúja volt annak, hogy a macedón rendőrök a görög határ mentén két, erős fény- és hanghatással járó villanógránátot vetettek be.

A Macedóniába bejutni akaró bevándorlók, menekültek tömegét ezzel azonban nem tudták feltartóztatni, több ezer ember áttört a rendőrök vonalain és bejutott a jugoszláv utódállamba.

Előző nap délután egy macedón belügyi szóvivő még azt állította, hogy Macedónia beenged bevándorlókat, de csak annyit, amennyit el tud látni, illetve el tud szállítani. Ezt megelőzően viszont, péntek reggel a rohamrendőrség könnygázt és villanógránátokat vetett be, hogy feloszlasson egy több ezer fős, bevándorlókból álló tömeget a határon.

Az érintettek a görög Idomeni falu és a macedón Gyevgyelija város közötti senki földjén rekedtek. A rendőrök segítésére a kormány katonákat is kivezényelt, ennek ellenére néhány százan már pénteken áttörtek a határon. A hírügynökségek szerint legtöbben Szerbiába, és onnan – Magyarországon keresztül – más uniós tagállamba szeretnének eljutni.

Szkopjéban csütörtökön jelentették be, hogy a macedón kormány kihirdette a rendkívüli állapotot az ország déli és északi határsávjában a balkáni államba érkező migránstömegek miatt. A macedón rendőrség a macedón-görög határszakaszon járőrözik, ahol megpróbálják megakadályozni a migránsokat abban, hogy bejussanak az országba.

Nikola Gruevszki macedón kormányfő a rendkívüli állapotot bejelentve azt hangsúlyozta: országának nincs kapacitása arra, hogy ellássa és segítse a naponta az országba érkező mintegy kétezer migránst. Csak az utóbbi egy hónapban majdnem 39 ezer migránst regisztráltak Macedóniában, többségük Szíriából indult útnak.