Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Samu naplója
RSS csatorna E-mail küldése
Kezdőlap
Naptár ikon
Naptár ikon
Kecskemét: 2 C°
max 4 C°, min -1 C°

14.76 km/hÉ/ÉNY-i szél, pára
Aktuális Híradó
MTVA műsorkészítő
Kezdőlap » Külföld

Újra kinyitottak a bankok Görögországban

| Feltöltve: | Forrás: MTI
Három hét zárva tartás után hétfőn kinyitottak a bankok Görögországban, de a tőkekorlátozások túlnyomó része érvényben maradt, és továbbra sincs kereskedés az athéni értéktőzsdén.

Athén belvárosában kora reggel sorokban álltak az emberek a bankfiókok előtt, hogy el tudják intézni a sürgős ügyeiket. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó bankárok kijelentették, hogy nem számítanak nagyobb problémákra, a fiókok készen állnak az ügyfelek kiszolgálására, esetleg a széfbérlők kényszerülhetnek hosszabb várakozásra.

Az Alexisz Ciprasz vezette görög kormány június 29-i hatállyal rendelte el a bankfiókok bezárását, valamint vezetett be szigorú szabályokat a tőke mozgásának ellenőrzésére, hogy megfékezze a betétesek egyre erősödő pénzkivételi rohamát és ezáltal megvédje a bankrendszert. A pénzforgalom korlátozása azonban fojtogatja a gazdaságot, megbénítja a piaci szereplők működését, és ez az utóbbi három hét már legalább hárommilliárd eurójába került Görögországnak.

Miután a múlt héten létrejöttek a feltételek a Görögországot támogató harmadik pénzügyi mentőcsomagról szóló tárgyalások elindításához, az Európai Unió tagállamai felszabadították a dél-európai ország sürgős finanszírozási igényeinek biztosításához szükséges forrásokat, az Európai Központi Bank pedig 900 millió euróval megemelte a görög bankok sürgősségi likviditási támogatásának keretösszegét, az athéni kormány szombaton engedélyezte, hogy a bankok újra kinyissanak, és kissé rugalmasabbá tette a készpénzfelvételi szabályokat.

A szombaton kiadott rendelet értelmében maradt a napi 60 eurós készpénzfelvételi limit, de megengedték az összevonást és heti szinten 420 euróban határozták meg a felvehető készpénz összegét, azaz nem kell mindennap sorban állni bankfiókban vagy bankautomata előtt. A görögök immár használhatják hitelkártyáikat külföldön is, de néhány speciális esettől eltekintve továbbra sem utalhatnak pénzt külföldre. A tőzsde zárva marad további intézkedésig, de várhatóan a héten ott is újraindul a kereskedés.

A görög bankszövetség elnöke hétfőn felszólította honfitársait, hogy tegyenek tanúbizonyságot hidegvérük megőrzéséről, és vigyék vissza a bankokba megtakarításaikat, hogy fenntartsák a rendszer fizetőképességét. Tavaly december óta mintegy 40 milliárd eurót vontak ki a betétesek a görög bankokból, jelentősen rontva ezáltal fizetőképességüket.