Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Samu naplója
RSS csatorna E-mail küldése
Kezdőlap
Naptár ikon
Naptár ikon
Kecskemét: 3 C°
max 12 C°, min 1 C°

22.32 km/hD/DK-i szél, közepesen felhős
Aktuális Híradó
MTVA műsorkészítő
Kezdőlap » Műsorajánló

Február 11-én Női arcok a KTV-ben Dr. Kelecsényi Erzsébettel

| Feltöltve: | Kozák Polett
Dr. Kelecsényi Erzsébet ügyvéd, az 56-os forradalmi események egyik résztvevője a Női Arcok rendezvénysorozatának egyik vendége volt. Február 11-én 17 órakor ezt a beszélgetést láthatják a KTV-n.

A forradalom és szabadságharc jubilálásának tiszteletére a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület egy fontos, az 56-os eseményeket átélt személyiséget hívott beszélgetésre, Dr. Kelecsényi Erzsébet, Eötvös Károly-díjjal is kitüntetett, nyolcvan évesen is friss ügyvédnőt. Gyermekkori emlékeit, a második világháborút követő életszakaszának borzalmait és a forradalom napjaiban átélt saját benyomásait is megismerhette a közönség.

A polgári családból származó Erzsébet élete első tizenkét évét vidéken töltötte. 1942-től, amikor a háború már dúlt, Délvidéken élt, édesapja postafőnök volt Palánkán. Korai emlékei között említi, hogy gyermekkorában megtiltották nekik, hogy ha babát vagy tollat találnak a földön, hozzányúljanak. Ezek a tárgyak gyakran voltak brutális eszközei a háborúnak: felrobbantak, ha valaki felvette őket, s rengeteg gyerek karját szaggatták így le.

„Kint játszottunk és nagyon szép, tiszta idő volt, ragyogó kék ég. Én láttam, hogy a magasban rengeteg ezüstszárnyú, csodálatos gép száll. Beszaladtam a szobába, hogy gyertek ki, nézzétek meg, milyen gyönyörű! Teljesen érthetetlen volt számomra, hogy miért komorodik el mindenki. Csak azt mondták, hogy ezek mennek Pestet bombázni.”

Azután családja visszakerült Gyöngyösre, édesapja lett az ottani postafőnök. A háborús harcok elől Gyöngyös lakosságának nagy részével együtt a mátraalji Farkasmályba menekültek. A borospincesorban való bujkálás idején két hét alatt elfogyott a magukkal vitt élelem, s a fagyott gyümölcsökön, gyökereken kellett élniük. Az oroszok hihetetlen garázdálkodást vittek végbe a farkasmályi pincékben, és Erzsébet emlékszik arra a tizennégy éves kislányra is, akin tizenhárom orosz katona „ment keresztül”.

Az ügyvédnő egyik legérdekesebb emléke a gimnazista éveihez fűződik. 1950 és 54 között a budapesti Szilágyi Erzsébet Gyakorló Gimnázium növendékeként, Rákosi Mátyás unokahúgának, Farkas Mihály lányának iskolatársaként nagyon szem előtt volt. Ő és a barátnői, mint rendes 15-16 éves kislányok, barátkoztak, beszélgettek, irodalomról, életről, halálról, a nagy dolgokról. De abban az időben, ha valakik sokat voltak együtt, a hatalom biztos volt benne, hogy valamiféle klikket alkotnak. Így aztán ők is gyanúba keveredtek, s a baráti kör minden tagját a kommunista ifjúsági szervezet egy titkára külön, egyesével kikérdezte arról, hogyan találkoznak, miről beszélgetnek – sokra nem mentek velük, s végül nem is dobtak ki senkit, de azt megtiltották, hogy egy osztályba járhassanak.