Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Samu naplója
RSS csatorna E-mail küldése
Kezdőlap
Naptár ikon
Naptár ikon
Kecskemét: 3 C°
max 14 C°, min 5 C°

3.6 km/hK/ÉK-i szél, köd
Aktuális Híradó
MTVA műsorkészítő
Kezdőlap » Városon kívül

730 milliót fordíthatnak tanyafejlesztésre

| Feltöltve: | Gál Orsolya
Lezárult az idei Tanyafejlesztési program, melyen több mint 250 pályázat nyert támogatást, mintegy 730 millió forint értékben. Ebben az évben Bács-Kiskun megyében örülhettek legtöbben a sikernek. Mezőgazdasági gépek beszerzésére, állatállomány bővítésére és vetőmag vásárlására egyaránt pályáztak a gazdák.

A jakabszállási fiatal gazda, Barta Zsolt egyike azoknak, akik sikeresen pályáztak tanyafejlesztésre. A család tíz hektáron gazdálkodik Bács-Kiskun megyében. Jakabszállási tanyájukat most a vissza nem térítendő támogatásnak köszönhetően közel 3 millió forintból fejleszthetik.

"Spárga vetőmagra pályáztam, eszközök beszerzésére, a termeléshez szükséges eszközök beszerzésére, mangalica malacokra, tyúkokra, ilyenekre pályáztunk" - mesélte a termelő.

Barta Zsolt édesapja 2013-ban szintén nyert támogatást a tanyafejlesztési pályázaton. Abból egy traktort vásároltak. A fiatal gazda úgy véli, rendkívül jó lehetőség a tanyafejlesztési program vissza nem térítendő támogatása, ezért is adta be idén a pályázatát.

A programot ezen a nyáron már hatodik alkalommal hirdették meg, melyre önkormányzatok, civil szervezetek, falugondnokok és gazdálkodók egyaránt benyújthatták pályázataikat. A tervek között szerepelt többek között tanyasi termék védjegy bevezetése, a tanyagondnoki szolgálatok fejlesztése, gép- és eszközbeszerzés, valamint az állatállomány bővítése.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nonprofit kft.-je Bács-Kiskun megyében közel nyolcvan pályázathoz nyújtott ingyenes tanácsadást, és végzett előzetes felmérést.

"Rendkívül jó és teljesen új ötletek is voltak. Az előző években nem volt olyan, aki mondjuk kacsoló gépet vagy éppen metszőgépet vásárolt volna, vagy öntözőberendezést alakított volna ki. Fóliákat tudnak építeni, ebbe a vetőmagokat is bele tudják vásárolni" - mondta el híradónknak Batiz Károly, a NAK Agrárszolgáltató Nonprofit Kft. pályázati referense.

Akkora volt az érdeklődés, hogy a forrás nagyon gyorsan, már a beadási időszak első napján kimerült. Ezúttal legtöbben Bács-Kiskunban örülhettek a vissza nem térítendő támogatásnak, de Hajdú-Bihar megye aprófalvas településein és Csongrád megyében is sokan pályáztak sikeresen.