Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Samu naplója
RSS csatorna E-mail küldése
Kezdőlap
Naptár ikon
Naptár ikon
Kecskemét: 6 C°
max 12 C°, min 7 C°

9.36 km/hÉszaki szél, köd
Aktuális Híradó
MTVA műsorkészítő
Kezdőlap » Városon kívül

Elkezdődött a Kárpát- medencei Népfőiskola Szabadegyetem

| Feltöltve: | Lantos Csaba
5 napon keresztül tanácskoznak a rendszerváltás kutatásának fontosságáról, a Kárpát- medencei Népfőiskolai hálózat koncepciójáról és a fiatal történészek kutatásairól a Kárpát- medencei Népfőiskola Szabadegyetem résztvevői a Lakiteleki Népfőiskolán.

A tatárjáráshoz vagy a mohácsi vészhez hasonlóan a rendszerváltással kapcsolatban is szükség van egy társadalmi konszenzuson alapuló egységes nézőpontra, mert az a nemzet amely nincs tisztában múltjával a sohasem lehet elég erős, hogy biztos jövőt építsen- mondta Lezsák Sándor az országgyűlés alelnöke szerdán a Lakiteleki Népfőiskolán megrendezett Kárpát- medencei Népfőiskola Szabadegyetem megnyitóján. Lezsák Sándor kiemelte a rendszerváltást kutató történelmi intézetek, mit például a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum munkatársainak, illetve az ezzel a témával foglakozó fiatal történészek  munkája különösen fontos, hiszen az ő feladatuk a rendszerváltás objektív feltárása és megmutatni, hogyan és miért torzult a rendszerváltás eszméje az elmúlt két évtizedben.

Igen volt rendszerváltás, de nem ezt a rendszert akartuk, vagy nem egészen így gondoltuk el 87-ban itt Lakiteleken. Miért torzult el mindaz, amit 87-ben megfogalmaztunk, ami megjelent utána a megfogalmazott lakiteleki nyiatlkozat után az új alaptörvényben, az új alkotmányban. Tehát több mint 2 évtized telt el addig amíg viszont láttuk a gondolatainakkt törvény formájában-  mondta el Lezsák Sándor az országgyűlés alelnöke.

A vasárnapig tartó előadás és megbeszélés sorozat fő témája, rendszerváltás kutatás mellett a nemrég kormány elé került Kárpát- medencei Népfőiskolai hálózat koncepciója és a fiatal történészek munkájának megismerése lesz.