Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Samu naplója
RSS csatorna E-mail küldése
Kezdőlap
Naptár ikon
Naptár ikon
Kecskemét: 3 C°
max 14 C°, min 5 C°

3.6 km/hK/ÉK-i szél, köd
Aktuális Híradó
MTVA műsorkészítő
Kezdőlap » Városon kívül

Kecskemét közelében a madárinfluenza

| Feltöltve: | Hegyes Attila
A baromfi ágazat szereplői térségünkben is félnek a napokban Bács megyében is megjelent madárinfluenzától. Nem véletlenül, ugyanis a 2006-os legutóbbi járvány hatására harmadára esett vissza a baromfival foglalkozó családi gazdaságok aránya.

Bács-Kiskun megyében, Kiskunmajsa és Bodoglár térségében 2006 júniusában volt az utolsó nagy madárinfluenza járvány. Akkor egymillió víziszárnyast pusztítottak el a betegség következtében. Az akkori országos főállatorvos rendszeresen ott volt a helyszínen, és számára is döbbenetesek voltak a betegség tünetei.

„Néhány órán belül az állomány egészen nagy részén észrevehetőek voltak a tünetek: a jellegzetes fejtekergetés, valamint ha az állatokat meghajtották, felborultak, nem tudták a mozgáskoordinációjukat visszaszerezni. Értelemszerűen nem lehet egy madárinfluenza esetében eddig várni, hanem már akkor fel kell merüljön a betegség gyanúja, ha a takarmány- és a vízfogyasztás csökken, illetve ha az állatok kedvetlenebbé válnak, felborzolják a tollukat” – magyarázta dr. Süth Miklós volt országos főállatorvos.

Az orr és a szem váladékozása pedig már egyértelmű tünetei a betegségnek. Mint ahogy azt tapasztalták Kiskunmajsa térségében. A betegség a gazdák mellett a feldolgozóipart is érinti. Kecskeméten a 2006-os járvány előtt mintegy négyszáz családi gazdaságban foglalkoztak baromfineveléssel, számuk azóta egyharmadára esett vissza. Az elmúlt tíz évben több vágóhíd is bezárt a régióban; hogy a jelenlegi járványnak milyen hatásai lesznek, azt egyelőre nem tudni. Szerkesztőségünk több gazdát, integrátort, valamint feldolgozó cég vezetőjét is megkereste, de nyilatkozni senki sem akart. Részben azért, mert a Baromfi Terméktanács erre kérte őket, részben pedig, mert úgy gondolják, az újabb és újabb információk nem segítik a betegség felszámolását és saját helyzetüket.