Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Samu naplója
RSS csatorna E-mail küldése
Kezdőlap
Naptár ikon
Naptár ikon
Kecskemét: 6 C°
max 8 C°, min 3 C°

11.16 km/hÉ/ÉNY-i szél, erősen felhős
Aktuális Híradó
MTVA műsorkészítő
Kezdőlap » Városon kívül

Lajosmizse messze az átlag felett teljesít

| Feltöltve: | Gál Orsolya
Egy konferenciával nyílt meg pénteken délelőtt a 23. Lajosmizsei Napok. A tanácskozás középpontjában az Uniós források álltak, ezen belül azok a pályázati lehetőségek, melyekkel a nevelési és oktatási intézmények élhetnek.

Lajosmizse büszke lehet, hiszen az előző Uniós ciklusban 6,5 milliárd forint pályázati forrást sikerült elnyerniük. Az átlag hazánkban 1,9 milliárd forint településenként – emelte ki Vitályos Eszter, európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár azon a konferencián, amit pénteken tartottak Lajosmizsén. A tanácskozás középpontjában a 2020-ig tartó uniós ciklus önkormányzatok számára nyitva álló pályázati lehetőségei álltak.

"Közel 1200 milliárd forint áll majd az önkormányzatok rendelkezésére a következő néhány évben. Nagyon fontos, hogy lássák azt, hogy milyen beruházások és fejlesztések voltak a korábbi időszakban, és milyen források, támogatások várhatóak a jövőben, melyekre sikeresen tudnak majd pályázni." - mondta az államtitkár.

Vitályos Eszter hozzátette: a kormány célja, hogy 2017 nyaráig az összes pályázati felhívást kiírják. Az államtitkár előadásában kitért az összes operatív programra, valamint a határon átnyúló lehetőségekre is.

Basky András, Lajosmizse polgármestere kiemelte: a településen számos fejlesztést sikerült már megvalósítani uniós támogatás segítségével. Ebben a ciklusban többek között az óvoda belső felújítására szeretnének pályázni, de a tervek között szerepel a város központi területeinek, a tó környékének, valamint a piactérnek a rendezése is.

"Egy-egy ilyen konferencia kiváló alkalmat ad arra, hogy kitekintsünk más településekre is. Mi most a testvértelepüléseket hívtuk meg, hogy az oktatási intézményekben megvalósult fejlesztésekről tudjunk számot adni egymásnak, és meg tudjuk ismerni, mik azok, amiket más települések meg tudtak oldani vagy amit a következő ciklusban mi is tudunk esetlegesen hasznosítani az ő jó gyakorlatukból." - emelte ki a település polgármestere.

A konferencia idején már készülődtek a 23. Lajosmizsei Napokra az Iskolató környékén, ahol többek között kézműves foglalkozásokkal, koncertekkel és testvérvárosi gálaműsorral várják majd az érdeklődőket egészen vasárnap estig.