Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Samu naplója
RSS csatorna E-mail küldése
Kezdőlap
Naptár ikon
Naptár ikon
Kecskemét: -1 C°
max 4 C°, min -1 C°

3.6 km/hÉNY-i szél, erősen felhős
Aktuális Híradó
MTVA műsorkészítő
Kezdőlap » Vélemény

Dühös nők a Facebookon

| Feltöltve: | Gunity Gábor
Először törléssel fenyegettek, majd töröltek ( kiderült mégsem, csak az admin ezt mondta mindenkinek, majd azt, hogy nem is törölt, hanem én menekültem el) egy Facebook csoportból, mert az egyik kommentelőt -kimondottan írása alapján - rasszistának tituláltam. Update: no, csak sikerült törölniük.

Nem állhatom meg, ha valakit adottságai alapján bírálnak

 

Az illető hölgy arról posztolt, hogy egy beteg nő ismerőse beteg gyereket szült, és ezt nem nagyon kellene ( születésszabályozás kell-emlegette...brrr már ez is, hogy hangzik ) Erről is lehetne vitázni, de nem ez borította a bilit. Hanem az, hogy a kommentelő a tömör alap történet sorai között a következőket tartotta fontosnak megemlíteni: ez a beteg nő nem csupán "ontja" ( igen, így..egy másik kommentelő a potyogtatást használta ) magából a fogyatékos ( igen, így ) gyerekeket, hanem ráadásul nem is értelmiségi, szociális lakásban lakik, sok testvére és macskája van, és mindennek a tetejébe még büdös is. Na ezek azok, amik kiverték nálam a biztosítékot.

 

Naiv voltam: azt hittem, nyerhetek

 

Először csak tömören megjegyeztem, hogy süt a szövegből a rasszizmus, majd vitába bonyolódtunk. Kezdetben csak a kommentelővel. Akkor azt hittem, meggyőzhetem, miért is rasszista az írása. Érveltem, idéztem, de hiába. Próbáltam megmagyarázni, hogy az ilyen tények (igen, még akkor is ha tények ) azért utalnak rasszizmusra, mert semmi közük ahhoz, hogy ez a sors által szerencsétlenné lett nő beteg gyereket szült. Nem azért lett a gyerek beteg, mert szociális lakásban lakik az anyja és mert az büdös. Attól meg pláne nem, hogy sok testvére van. A macskák száma sem befolyásolja a magzat fejlődését. Megkaptam újra: nem rasszista, távol is áll tőle a rasszizmus, majd utalt rá ( bőrszín emlegetésével ), hogy az említett ismerős nő nem cigány. Nekem ez eszembe sem jutott, nyilván neki a büdös, nem értelmiségi, szociális lakás és sok testvér, sok macska leírásokból csak ez következhet. Mi más is, ugye? Sőt, én nem is tartom számon, körülöttem ki lehet az, aki valamilyen kisebbséget képvisel. Aki ezt teszi, nyilván valamilyen indíttatásból teszi, nekem ez nem fontos úgy általában. Aztán azzal próbálkozott, hogy azért írta ezeket hozzá ,hogy az olvasók teljesebb képet kapjanak a nőről. No igen. De akkor írhatott volna a haja hosszáról, a körömlakkjáról, a szeme színéről, magasságáról példának okáért. De nem tette. És azért nem, mert ezzel nem erősíthette volna meg a csoport tagjaiban azt, amit ő gondol a nőről. Azt akarta, hogy a csoport tagjai eleve elkönyveljék őt valahol a társadalomban. Esélyt sem adva a beteg anyukának, hogy beteg gyermeke miatt vagy éppen őt megsajnálják. Ehhez negatív jelzők, negatív körítések kellenek. Ezért rasszizmus, ami az írásában van. De a "trükk" bejött.

 

Én lettem a csoport rohadékja

 

Előbb-utóbb a "beszélgetésbe " bekapcsolódott több ismerőse is, valamennyien nők, többségük anyuka ( a csoport jellegéből adódóan...azért vannak ott apukák is, lásd a szerzőt ). Nahát, igen, egy anyuka legyen felelősségteljes és ne szüljön, ha és amennyiben - szögezték le ők is. Mindannyian a kommentelőt védték: nincs az írásában semmi, ami rasszista lenne. Ekkor idézgettem ismét szavait. Nem sok idő kellett, és: troll lettem, a sötét oldal képviselője, nem normális, kötekedő, bosszantó és mikor újságírói létemre fény derült, akkor megkaptam, hogy én lehetek a mindenen és mindenkin átgázoló firkász, akinek semmi helye a csoportban. Még azt is a szememre hányták, hogy semmit nem tudnak rólam, ismeretlenül írogatok itt, pedig névvel és arccal tettem. Nem úgy, mint az engem felbosszantó kommentelő, aki gyermeke Facebook profilja mögé bújva írogat ebben a csoportban. Ez azonban már nem bántotta a védelmezőket. Ekkor üzent a csoport adminja, hogy ejnye-bejnye. Külön posztot készített rólam, amiben én lettem a renitens.Szerinte a nők csak véleményt írtak, amivel semmi baj nincs, az én kommentjeim viszont nem vélemények, hanem bántások és nincs több lövésem. Mert nem mondhatom senkire, hogy rasszista, amikor nem az. Mert ez a nő nem az, hanem aranyos, segítőkész ember. Ami igaz is lehet, de ettől még bujkál benne a rasszizmus. Ismerjük a mondást, arról a nőről, aki prostituáltak közé keveredik, majd kikéri magának ha....ugye? Ha már valaki ilyesmiket ír, vállalja fel, hogy rasszista és ne tagadja, és ne is akarjon meggyőzni ellenkezőjéről. Akkor elkönyvelem őt rasszistának és nem szólok hozzá, de az álszentséget nem szeretem.

 

Nyerhet-e háborút az antirasszizmus?

 

Akkor ismertem fel, hogy az emberek mennyire nem fogékonyak a rasszista hívószavakra. Mennyire nem érik el az ilyen szövegek azt az ingerküszöböt, ami kiáltásra bírná az olvasót, hallgatót, hogy: Eddig és ne tovább! De még csak nem is tudják, mi az a rasszizmus. Erre utal, hogy azzal mentegetőzött a vitapartnerem, hogy a történet szereplője nem cigány. Azt gondolhatja tehát, hogy rasszizmus csak cigányokkal szemben lehetséges. Kellemetlen helyzetbe kerültem azért, mert szólni mertem egy nyilvánvalóan rasszista szöveg miatt és én lettem az, aki ezt a csatát elvesztettem. De remélem a háború végén a nyertesek közé tartozom majd. Ha volt is valaki, aki egyetértett velem, senki nem vett védelmébe. Egy valamit én is hadd tegyek még hozzá, hogy én is teljesebbé tegyem a képet. A kommentelő hölgy szintén anyuka és hivatásszerűen rászoruló gyerekeknek és szülőknek segít. Legalábbis egy korábbi bejegyzése alapján. Állítása szerint a történetben előhozott anyán is próbált segíteni, de menthetetlennek ítéli. Itt leírta, hogy fél is tőle, mert biztosan megkéselné ez a beteg anyuka, ha vitatkozna vele valamiről. Ezek szerint egy potenciális gyilkos is ez a szerencsétlen sorsú anya. De vajon lehet-e százszázalékos a segítség adás, ha közben így vélekedik arról, akivel bizalmi kapcsolatot kellene kiépítenie?