Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Samu naplója
RSS csatorna E-mail küldése
Kezdőlap
Naptár ikon
Naptár ikon
Kecskemét: 5 C°
max 8 C°, min 0 C°

3.6 km/hDéli szél, közepesen felhős
Aktuális Híradó
MTVA műsorkészítő
Kezdőlap » Vélemény

Kiszuperált ruhafogassal is bejön a KTV

| Feltöltve: | Gunity Gábor
Nem tudja fogni a KTV-t és elege van?Nem akar ezreket költeni antennára? Adunk egy tippet:egy kis lim-lomból is gyárthat a vételre alkalmas antennát.
Előre szólok, nem ér nevetni! Gyerekkoromból hoztam magammal az elektronikai barkácsolást. Még általánosba jártam,amikor a suli stúdiójában "dolgoztam". Vezetékeltük a rissz-rossz hangszórókat az osztályokban, hogy mindenhol hallható legyen a műsor. Majd gimisként már osztálybulikat tartottam. Nagypapám zenekari erősítője mellé kaptam egy ugyanolyat, így már sztereoban szóltak a '90-es évek slágárei. Szigorúan kazettás magnóról. Majd később CD-ről. Aztán lett komolyabb cucc, majd mégkomolyabb, de valami nem változott. A vezetékelés. Forrasztva, csak úgy összecsavarva, szikgszalagozva, az volt a lényeg, hogy szóljon. Vezetékek kilométerei hevernek emlékként itt-ott bedobozolva, dugók marékszámra kerülnek még most is elő, leégetett, széthasznált forrasztókészülékek vannak a szekrényekben. Szétbarmolt diszkó villogók emlékeztetnek ifjúságomra. Máig megvan bennem a szerelési kedv. Legutóbb akkor lángolt fel bennem, amikor szolgáltatót váltottunk és nem tudtuk nézni a KTV-t. Párom mindig mondta, hogy itt dolgozom és nem tudjuk nézni, valamit tenni kell. Hallgattam a híreket, a nyilatkozókat a digitális átállásról, és egy valamiben mindig is kételkedtem. Abban, hogy a vételez venni kell digitális antennát, a régit ki lehet dobni. Gondoltam, építek egy antennát, az tuti nem lesz bolti minőség, csak valamilyen, ami hasonlít egy vételhez szükséges eszközre. Nézegettem terveket, ötleteket, majd egyet kiválasztottam. Valami ilyesmit:  

képfeltöltés

Aztán elkészítettem saját változatom abból, amit találtam itthon. Ami kellett hozzá: egy gyúródeszka, néhány méter alufólia, ragasztószalag, csavarok, anyák, pár méter vastagabb drót, négy aluminium fogas és egy darab léc, kb 1 méter vezeték. Az alufóliával körbecsavartam a deszkát, majd ragasztóval rögzítettem. Ez a reflektor. Egyik oldalára középre lécet csavaroztam. Ez tartja majd az aluminium fogasokat és a V alakra hajtott drótokat( fogasból csak négy volt, ezért kellet drótot is bevetnem ) A rögzítés után összekötöttem a két irányba néző antenna elemeket keresztben, mint a cipőfűzőt. Majd a kézépső két elemet egy-egy pontban koax kábelre forrasztottam. Ez lett belőle. Na, most nem nevetni!

képfeltöltés

Az antennát felvittem a padlásra, majd a Google térkép segítségével megnéztem, merre kell fordítanom, hogy rálásson a megyeházára. Ott van a KTV adója. Aztán kíváncsi hangolás és láss csodát: nézhető a KTV adása. A jel erőssége 100%, de a minősége csak 8-10 között alakul.  

képfeltöltés

  De a digitális vételben pont az a szép, hogy vagy van kép, vagy nincs. Ha pedig van, az szép. Az analógnál már ilyen százaléknál nyilván erősen hangyás lenne az adás. A megdöbbenés csak az után jött, miután a HD adásokra kapcsoltam. Tökéletes minden, pedig mostanában zavaros az éter, párás, ködös idő van, esővel, havasesővel. Kb 2 óra alatt megvoltam. Ha jobb anyagokat használok és igényesebb szerelést végzek, talán nagyobbak a százalékok ( jobban bírja a szélsőséges időt a vétel ), de a képminőség változatlan. Aki tehát kedvet érez, bátran álljon neki, nem kell költeni ezreket antennára. Az én szerkezetemmel az összes földi digitális adás bejön, szétesés nélkül.  

képfeltöltés